Dry needling (DN) eli kuivaneulaus Espoo
Dry needling (DN) eli kuivaneulaus
Dry needling (DN) eli kuivaneulaus on länsimaiseen lääketieteeseen perustuvaa akupunktioneuloilla tehtävää hoitoa. Dry needling on saanut alkunsa jo 1940-luvulla. Vanhana hoitomenetelmänä sitä on tutkittu ja käytetty pitkään ja se onkin maailmanlaajuisesti hyväksytty yhdeksi kivunhoitomenetelmäksi.
Nimensä mukaisesti kehon sisään ei injektoida mitään vaan hoito perustuu pelkästään neulan aikaansaamaan vaikutukseen. Neuloina käytetään ohuita, steriilejä suojakaasuun pakattuja kertakäyttöneuloja.
Onko Dry needling akupunktiota? Kuivaneulaus ei ole akupunktiota. Akupunktio perustuu kiinalaiseen lääketieteeseen, Dry needling taas noudattaa länsimaisen lääketieteen anatomian oppeja. Hoidoilla on samankaltaisia vaikutuksia.
Dry needling -hoidossa käsitellään pehmytkudoksessa (myofaskia) sijaitsevia triggerpisteitä. Neula laitetaan lihaksessa sijaitsevaan triggerpisteeseen, jolloin triggerpisteen aiheuttama kipu laukeaa. DN saa myös aikaan aineenvaihdunnan normalisoitumista lihaksessa. Pinnallisempaa neulotusta käytetään hoidettaessa esimerkiksi nivelalueen oireita ja heijastekivun alueita. Neulottaminen vapauttaa kehon omia kipulääkkeitä, endorfiineja ja enkefaliineja ja tästä syystä hoidon jälkeen on raukea ja rento olo.
Hoidon jälkeen voit tehdä kevyttä ja palauttavaa liikuntaa. DN-hoito stimuloi immuunijärjestelmää paikallisesti ja laukaisee kehon omia paranemisprosesseja. Hoidon jälkeen saattaa ilmetä mustelmia ja käsittelyarkuutta hoitoalueella parikin päivää.
Dry Needling -hoidon suorittaa erikseen DN-koulutuksen saaneet terveydenhuollon ammattilaiset, kuten koulutetut hierojat, fysioterapeutit ja osteopaatit.
Hoito voidaan turvallisesti tehdä lähes kaikille kehon alueille. Tyypillisiä hoidettavia alueita ovat ylä- ja alaraajat, rintalihakset, selän, hartian ja niskan seutu sekä kasvojen alueella purentalihakset. Hoitomuoto soveltuu erinomaisesti myös urheilijoille.
Esteet Dry needling -käsittelylle:
- verenvuotosairaus
- lääkitys, joka altistaa verenvuodolle
- neulapelko
- asiakas on haluton hoidolle
- hoitajan ja potilaan välinen huono kommunikaatio
- akuutti vamma
- hoidettavassa raajassa lymfanestekierron häiriö
- infektio
- hoito on muista syistä sopimaton tilanteeseen nähden